Loots Albert
(Geboren te Tessenderlo op 28-04-1915 en overleden te Lier op 11-10-1992)

Vanaf 1931 kreeg de jonge Loots een opleiding"grafische technieken" aan de vakschool van Tessenderlo. Tijdens de oorlogsjaren volgde hij avondlessen aan de academie van Hasselt en Luik: olieverfschilderen, houtskool-en portrettekenen.

Na de 2°wereldoorlog was hij tewerkgesteld in de drukkerij Van Averbode. Hij zorgde voor het maken van omslagontwerpen en illustraties. Zo is de omslagtekening van het eerste"Vlaamsche Filmke" van zijn hand.

Vanaf 1958 legde hij zich volledig toe op het tekenen, etsen en schilderen. Thema's in zijn werken zijn vooral de Kempische natuur, interieurs, hoevetjes, landschappen enz. Hij had een voorliefde voor het pastel en velen beschouwen hem als onze beste pastelkunstenaar.

Hij hield een eerste tentoonstelling in 1957 in het casino van Middelkerke en keerde hier tot in 1965 jaarlijks terug. In de Periode 1968-78 stelde hij regelmatig tentoon in het geboortehuis van Ernest Claes te Zichem. In 1973 volgde Een retrospectieve te Tessenderlo. Een andere tentoonstelling ging door in 1986 in het Kunstkring pand van het Molenhuis en was bedoeld als hulde van de Kunstkring Tessenderlo aan zijn oud-voorzitter(1962-69) en erevoorzitter.

Loots verbleef op het einde van zijn leven in een rusthuis te Lier,waar hij ook overleed in 1992. Hij was gehuwd met Noynaert Yvonne.

In Galerij CC 't Loo te Tessenderlo wordt van 26 jan tot 12 feb 2007 een overzichtstentoonstelling georganiseerd, hoofdzakelijk werken in privé bezit, zowel olieverf als pastelwerken.

Klik hier voor een foto van het beeld "Albert Loots Driekwart", geboetseerd door Julien Hermans.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten