Ontmoetingen

Germain Mangeleer - 23/01/2010

Geboren te Zottegem op 23-01-1935

De ouders van Germain Mangeleer woonden in de Arthur Scheirisstraat, vroeger ook de Zwarte Gracht genoemd. Vader werkte in een gieterij.
Germain is gehuwd met Watté Lucienne.

Hij studeerde aan het Sint-Lucas Instituut te Gent en behaalde op jonge leeftijd diverse prijzen. Hij startte zijn loopbaan als grafisch ontwerper in een Brusselse firma.

Toen in 1972 de vernieuwde Zottegemse tekenacademie van start ging in het Egmontkasteel, behoorde hij bij de eerste leerkrachten naast  Jacqueline De Man, Annemie De Smet, Wivinne Van De Putte en Paul Baele. Hij is nu gepensionneerd.

De volgende foto dateert uit de jaren 1982-83 en toont ons Germain met een aantal leerlingen. We zien achteraan van links naar rechts: Germain Mangeleer, Lionel De Sutter, Paul De Groot, en Linda De Winter. In het midden Lucien Bekaert, Gaston Brewaeys, Heli Van Keymolen, Monique Ysebaert en Claudine De Loor. Vooraan zitten Willy De Brucker met daarnaast Johan Scheirlinckx.

Germain is een veelzijdig kunstenaar en zijn werk omvat tekeningen, schetsen, aquarellen, schilderijen, mixed-media , enz. De onderwerpen vindt hij meestal in de wereld waarin hij leeft: de Vlaamse Ardennen, zijn hond, zijn familie, bloemen, de zee, enz. Zelf zegt hij: “Ik tracht op mijn eigen manier lijn, vlak, vorm en kleur op doek of ander materiaal te brengen. Ik wil er een bepaald gevoel en sfeer in scheppen die mij plezieren en behagen, of het gaat om spontane vormelijke of abstracte impressies die goed of slecht zijn”.

De linosnede “H. Anna Kapel” verscheen in het Jaarboek van de Zottegemse Culturele Kring 52-53”. Zie hiervoor rubriek “grafisch werk-affiches enz”. In deze rubriek tonen wij nog enkele ontwerpen en affiches door Germain gemaakt .
In 1981 ontwierp hij de omslag van het 25ste jaarboek van de Zottegemse Culturele Kring: “ Geschiedenis van de gemeenten behorende tot het huidige Zottegem”.

Germain ontwierp ook enkele bedevaartvaantjes o.a. dit van de "Pestheiligen van Godveerdegem" en "H. Apollonia van Aalst".

In 1985 ter gelegenheid van het grandioze bloementapijt werd een officiele gedenkpenning uitgegeven met op de voorzijde Lamoraal Graaf Van Egmont, een tekening ontworpen door Fine Stevens en op de achterzijde een weergave van een gedeelte van het bloementapijt met de tekst “Zottegem een gemeente in Europa”, een ontwerp van Germain Mangeleer.

Werken van Germain waren te zien op verschillende tentoonstellingen:

Voorbeelden van werken :