Ontmoetingen

Willy Van Alboom - 11/11/2009

Geboren te Destelbergen op 08-12-1946

Willy volgde een opleiding decoratieschilderen bij de Gentse kunstschilder Jos Trotteyn. In 1974 verhuisde hij van Merelbeke naar Zottegem waar hij zijn beroep als binnenhuis- en decoratie schilder uitoefende. Vanaf 1975 genoot hij een opleiding keramiek bij Jan Jacob aan de Zottegemse academie. Op dat ogenblik maakte hij ook zijn eerste glasraam. Aan de Hogere Rijksschool voor Beeldende Kunst in Anderlecht volgde hij bij Herman Blondeel een opleiding glas in lood. In het Vormingsinstituut  De Groene Poort  te Brugge specialiseerde hij zich verder in de verschillende glas-bewerkingstechnieken.

Willy is gespecialiseerd in het ontwerpen van glas in lood ramen. Hierbij speelt hij in op de ruimte en de omgeving terplaatse, waarbij het glasraam zich op een optimale manier integreert binnen bestaande woningen of interieurs. Verder restaureert hij glas in loodramen. Zo restaureerde hij o.a. glasramen van de Congregatiekapel in de  Kasteelstraat te Zottegem, de Boembekekapel aan de Langendries te St-Goriks en de Burcht te Herzele. Zie volgende foto's

Door het volgen van verschillende glasbewerkingstechnieken, zoals fusen en vormsmelten, maakt hij naast glas in loodramen, ook glasobjecten, schotels en vazen.
Het is voor hem een uitdaging om kreatief met glas bezig te zijn en te kunnen verwerken in een object of glasraam, om steeds weer te voelen en te ondervinden welke spanningen er ontstaan in de verschillende glassoorten. Met glas bezig zijn is ook veel ondervinding opdoen en leren hoe ver men kan gaan met de eigen kreaties.

Kort na zijn verhuis naar Zottegem , kwam hij hier in kontakt met K.I.V.T. en bleef er ook een 3 tal jaar lid van. Ondertussen volgde hij een keramiek opleiding aan de Zottegemse Academie, toen nog gevestigd in het Egmontkasteel. In dec 76- jan 77 stelde hij 4 werken tentoon  op de tentoonstelling “Kunst en Kreativiteit in Zottegem”.
In deze periode maakte hij ook deel uit van de beheerraad van de VZW Anders. Deze kunstgalerij, in maart 1975 gesticht, organiseerde gedurende een 5- tal jaar, tentoonstellingen in de kelders van het Egmontkasteel.

De volgende foto toont ons Willy, terwijl hij in de academie werkt aan een beeld dat zich nu in het park van het Egmont kasteel bevindt. Het beeld naar een ontwerp van Herman Uytterhaegen werd uitgevoerd door studenten van de academie. Uiterst rechts zien we het beeld zoals het nu in het park staat.

Werk van Willy was te zien op groepstentoonstellingen te Lokeren, Maastricht, Zwalm, Brakel, Leuven, Brussel, Elst, Gent, Mortsel en natuurlijk ook Zottegem.

Voorlopige tekst, meer gegevens volgen.

Voorbeelden van werken :