Ontmoetingen

Ronny Seeuws - 02/05/2009

Geboren te Zottegem op 04-05-1959

Toen in 1973 de Zottegemse kunstacademie met een afdeling keramiek startte, volgde de 14 jarige Ronny er tot in 1976 een opleiding bij Jan Jacob. Nadien begon hij een  architectenopleiding aan het St-Lucas te Gent, maar stopte er tijdens het 3de jaar. Hij keerde terug naar de  Academie van Zottegem waar hij naast keramiek ook belangstelling kreeg voor de schilderkunst.

In 1985 richtte hij het jeugd- en volwassenen atelier “ Kreazolder” in St-Lievens-Houtem (in Cc De Fabriek) op.  De volgende foto’s tonen werken gemaakt door leerlingen uit het jeugdatelier.

In 1990 werd hij 2de laureaat in de wedstrijd “De Belgische politiek in keramiek” en in 1995 nam hij deel aan het BRT2 progamma Tekens: “Versteende Stilte”

 Hij werkt meestal rond een bepaald thema. Zo is er het project “kandelaars”, het met elkaar verwerken van kelken en kandelaars om tot een nieuwe vorm te komen. In een 2de serie maakt hij gebruik van de tegenstelling oud-nieuw:  oude bloemmotieven in typisch Delfts-blauw tegenover het gebruik van weerstanden die de meeldraden van bloemen voorstellen.

Zo is er verder de serie “borstbeelden” naar aanleiding van de campagne “vroegtijdig opsporen van borstkanker”.

Naar aanleiding van de Livinusfeesten in 2007 ontwierp hij een 4m hoge Livinuspoort. Ze staat aan de voetgangersweg die loopt door het kerkhof naar het Cultuurcentrum De Fabriek. Ronny en leerlingen van het jeugdatelier Kreazolder maakten meer dan 600 stukjes keramiek van 10 op 10 cm om de levenszuil te bekleden. Het laswerk aan het stalen frame werd uitgevoerd door leerlingen van het VTI Aalst. Naast het thema van de heilige Livinus is de poort tevens het symbool van de overgang tussen het heden (leven) en verleden (dood). Het is de bedoeling dat het monumentale kunstwerk  blijft staan tot  de volgende Livinusfeesten in 2057. Ziehier enkele foto’s van de poort en de keramiektegels.

Een ander ontwerp van Ronny naar aanleiding van het Livinusjaar 2007 was een verplaatsbaar monument op de markt van St-Lievens-Houtem, met vleugels waarop naast Livinussymbolen ook boodschappen van liefde en vrede waren aangebracht. Leerlingen van alle Houtemse scholen werkten mee aan dit monument.

Voor de Livinusfeesten ontwierp hij de Livinus Pelgrimsinsigne , geinspireerd op de vroegere waszegels. Ze werden gratis overhandigd aan de Livinusstappers als een herinnering aan de wandeling. Ze zijn gemaakt uit witte porceleinklei waarin een Livinusstempel is afgedrukt.
Ook maakte hij keramische Livinus schrijntjes. Deze doosjes met een boodschap vormen de serie : “doosjes: leven – dood

De werken “ Livinusindrukken” zijn gemaakt uit steengoedklei, gebakken en geglazuurd op 1100°c.  De gravures van Livinus werden afgedrukt in de zachte klei. De zo bekomen textuur geeft een verwijzing naar de vroegere textiel nijverheid die voor de ontwikkeling van de streek van groot belang was.

In 2008 organiseerde Ronny in zijn atelier een tentoonstelling onder de titel “ontmoetingen”. Hij was nog maar pas gestart met schilderen op doek. Naast eigen werk stelde hij er ook  werk voor van 4 bewoners van het Houtemse Huis Vander Schueren, een tehuis voor andersvaliden:  Ronny Speybroeck, Patrick Schiettecatte, Marc Vermeeren en Jo Nootens. Ze zijn allen kort na hun komst in St-Lievens-Houtem, in 1993, ingeschreven als leerling in de Kreazolder.   

Vermelden we verder ook nog dat Ronny de ontwerper is van de keramiek wandversiering in het kleuterzwembad van de Bevegemse vijvers te Zottegem. Zijn ontwerp is nadien in 1986 uitgevoerd door leerlingen van de Zottegemse Kunstacademie. Ziehier enkele foto’s van het werk. Het werk werd eind 2009 bij de start van de renovatie van het zwembad verwijderd. Enkele kunstliefhebbers hebben het werk "gered" en het is nu in privé bezit. Meer info hierover, klik hier.

Voorbeelden van werken :