Ontmoetingen

Bertha Otte - 16/10/2007

Geboren te Zottegem op 31-07-1932

Op jeugdige leeftijd had Bertha Otte naast lezen, nog een andere hobby : tekenen. Verder was ze ook graag bezig met klei, maar in die tijd was het niet zo eenvoudig om een opleiding te volgen.        

Begin jaren ‘70 volgde ze samen met Michel Lapaige een opleiding  keramiek aan de Oudenaardse Academie bij de Gentse beeldhouwer-keramist Paul De Bruyne. Toen men in Zottegem aan de Academie in 1973 ook met een afdeling keramiek begon, startte ze er een opleiding schetsen, schilderen, en keramiek bij Germain Mangeleer en Jan Jacob. Tijdens het eerste jaar, een orientatiejaar, maakte ze etsen, kreeg kunstgeschiedenis enz. Op dat ogenblik was Raymond Van Herzeele een medestudent. Tijdens het academiejaar 1977-1978 studeerde ze af in de hogere graad met optie keramiek (Zie varia 17). Uit die periode dateren ook enkele schilderijen: zie foto’s. 

          

De foto naast de twee schilderijen dateert uit 1977.

Nadien volgde ze nog enkele maanden opleiding beeldhouwen aan de Academie van Aalst om uiteindelijk te kiezen voor keramiek. Ze startte een 7 jarige opleiding keramiek aan de Academie van Eeklo onder leiding van A. Pauwels. Deze foto dateert van maart 1985

Haar werken zijn altijd figuratief, en centraal staat bijna altijd de mens. Haar inspiratie haalt ze bij herkenbare figuren uit de omgeving of het zijn personen die dicht bij de werkelijkheid staan.Soms maakt ze ook beelden van dieren: kat, uil,hond e.a. Het is en blijft voor haar een hobby, zelf noemt ze het “een verslavende hobby”.

Ze is reeds meer dan 30 jaar lid van KIVT en neemt regelmatig deel aan de groepstentoonstellingen. Wij vinden haar o.a. terug bij de deelnemers aan de KIVT tentoonstelling van 1978. De eerstvolgende foto is genomen op een tentoonstelling van KIVT in 1988, waar Bertha Otte beelden van 3 gekende Zottegemse figuren liet zien: Maria Mama, Gaston Van Den Bossche en  Gust Papa.  De andere foto dateert van 1991 tijdens de Gentse Feesten.

Zij nam in dec 76-jan 77 ook deel aan de groepstentoonstelling "Kunst en Kreativiteit in Zottegem", georganiseerd door Galery Anders.

Ze stelde verder in december 2006 samen met Herbert  Van Herzeele tentoon in het Egmontkasteel te Zottegem.

Verder stelde zij samen met andere kunstenaars van "Het Gents Openluchtatelier" tentoon in Het Groot Vleeshuis op de Groentemarkt te Gent en dit van 12-20 april 2008 en 25 april - 3 mei 2009.

De volgende foto toont ons Bertha tijdens het restaureren van een keramiek wandinstallatie, ontworpen door Ronny Seeuws en in 1986 uitgevoerd door leerlingen van de Zottegemse Kunstacademie. Het werk hing vroeger in het zwembad aan de Bevegemse vijvers en werd tijdens de renovatiewerken verwijderd. Het is nu  privé-bezit. Meer info over deze keramiek, klik hier.

Op de volgende foto's zien we Bertha tijdens de Bevegemse Artiestenfoor in 2011 (foto's Elisabeth Van den Bossche).

Bertha nam in 2012 voor de veertigste maal deel aan de Artiestenfoor te Bevegem.

Bertha nam van 5 tot 13 april 2014 deel aan een groepstentoonstelling van Het Gents Openluchtatelier in het Groot Vleeshuis te Gent en dit samen met o.a. Jacques Tortelboom. Naast keramiek toonde ze hier ook enkele schilderijtjes.

Bertha nam ook deel aan het kunstenproject ID #1 een gezamelijke wedstrijd van Herzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem. Haar werk “De Golem” (zie foto 1) werd weerhouden en was te zien op de tentoonstelling van 25-04 t/m 09-05 2014 in de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst in Zottegem. De foto's 2 en 3 zijn gemaakt tijdens de artiestenfoor in juni 2014.

Voorbeelden van werken