Herinneringen

Raymond Van Herzeele - 08/06/2009

Geboren te Zottegem op 9 -11-1906 en overleden te Zottegem op 7-9-1996

Raymond Van Herzeele werd genoemd naar zijn peter Raymond Verstraeten. Vader Clement was immers gehuwd met Isalie, de zuster van Raymond en Gustaaf Verstraeten. Clement was een smid en had zijn "smesse" oorspronkelijk op de hoek van de Heldenlaan en de Neerhofstraat, waar nu café de Reinaert is. Zijn specialiteit was landbouw gerei o.a. ook ploegen. Uit de ets "Pa zijn Smesse" (zie bij schilderijen en tekeningen) blijkt dat hij ook gewerkt heeft in een "smesse" op de hoek van de Noordstraat en Vestenstraat. Deze ets dadeert uit ongeveer 1973, de beginperiode van zijn opleiding aan de Zottegemse Academie. Raymond Van Herzeele was gehuwd met De Cubber Gaby (Gabrielle) en oefende het beroep uit van schilder-behanger. Ze hadden in de Zwarte Gracht, nu  Arthur Scheirisstraat, een winkel van verf-, behang- en kuisgerief enz. De volgende foto’s tonen ons Raymond met zijn vrouw Gabrielle en daarnaast, rond 1957-1958,  het gezin in turnkledij voor de etalages van de winkel.

Raymond was een veelzijdig iemand. Zo speelde hij verschillende muziekinstrumenten, o.a. viool, piano, trompet, saxofoon enz. Thuis werd er  door de kinderen veel gezongen onder piano begeleiding van vader. Raymond werd rond 1923 spelend lid bij de door Edmond Vandendriessche opgerichte Harmonie Vrije Kunstkring Zottegem.
In 1930 begon hij in Aalst bij de beiaardier Charles Demette een beiaardcursus en volgde nadien nog 3 jaar beiaard in de Mechelse beiaardschool van Jef Denyn. Raymond bespeelde de Zottegemse beiaard van 1931 tot 1944. Zijn beiaardspel was ook op andere plaatsen in het land en tevens een paar keer in Nederland te beluisteren. Bij het uitbreken van de 2de wereldoorlog  kwam er een vroegtijdig einde aan deze beiaardperiode. De volgende foto toont ons Raymond tijdens het bespelen van de beiaard.

In de jaren ’50 was hij spelend lid van de muziekkapel van de Zottegemse Turnkring “Eikels worden Bomen” en de muziekmaatschappij “ De Posttirolers” . Hij schreef ook de partituren voor deze muziekverenigingen. Raymond was tevens organist van de O.L.V. Hemelvaartkerk te Zottegem.

Een andere hobby, naast de muziek, was tekenen en schilderen. Bij de werken zijn er enkele aquarellen die hij in 1926 maakte, duidelijk onder invloed van zijn peter Raymond Verstraeten. Dat hij tevens goed kon tekenen bewees hij in de periode 1945-46 met enkele prachtige tekeningen van zijn kinderen. Zo tekende hij in 1945 het portret van zijn dochter Lydia (zie eerst volgende foto).Verder hield hij zich ook bezig met het restaureren van schilderijen en het maken van kaders, o.a voor zijn peter Raymond Verstraeten.
Tijdens het schooljaar 1979-1980 studeerde hij af aan de Zottegemse Academie in de afdeling  “Hogere Graad + optie schilderkunst”. Gedurende het schooljaar 1980-1981 volgde hij er ook een Keramiek opleiding. Het beeld op de 2de foto hieronder dateert uit die periode. De 3de foto toont ons een stamboom van de familie Van Herzeele, (periode 1805-1984) , door Raymond in 1986 getekend.

Op de tentoonstelling “ Kunst en Kreativiteit in Zottegem “ (dec 76-jan 77), georganiseerd door Galery Anders, waren 4 werken van hem te zien:  “Neushoorn”,  “Brug over de Semois”, “Kinderkopje” en “Saskia”.

Clara, de zuster van Raymond was gehuwd met Louis Goegebeur.

Voorbeelden van werken :