Wat oorspronkelijk rond 1995 begon met wat belangstelling voor de Neerpeltse schilder Jac Douven, is nu uitgegroeid tot het verzamelen van zo veel mogelijk informatie (soms ook wel eens een werk!) van Belgisch-Limburgse kunstschilders en tekenaars. Alle informatie die wij vanaf 1995 verzameld hebben is dan begin 2001 de basis geworden van deze website.

In het begin beperkten wij ons tot de Limburgse landschapschilders : zij die Limburg en dan vooral de streek rond Genk ontdekten, op zoek naar inspirerende natuurplekjes. Nadien volgden hun artistieke erfgenamen en nog later de leerlingen hiervan. Ook Luikenaars en Brusselaars die veel in de Limburgse Kempen verbleven werden in het lijstje opgenomen.

Zoekend naar informatie hebben wij vastgesteld dat wij ons niet mochten beperken tot de landschappen. Veel kunstenaars verdienen onze aandacht omwille van de portretten, stillevens, figuren, religieuze onderwerpen enz.

Naast zij die een opleiding genoten zijn er ook enkele autodidacten opgenomen.

Onze belangstelling gaat ook uit naar de kunstenaars die streven naar vrijheid, los van de natuurvormen en lak hebben aan modetrends of stromingen. Wat zij brengen laat ons visueel genieten en dient niet met ons verstand benaderd te worden. Figuratief of abstract, als het maar uit de buik van de kunstenaar(es) komt. Enkele kunstenaars maakten aanvankelijk figuratieve werken en zijn dan abstract gaan schilderen of vonden een evenwicht tussen abstractie en figuratie

Er zijn kunstenaars die technisch zeer goed zijn, maar niet steeds een eigen visie hebben. Anderen zoeken hun eigen weg, soms misschien met minder techniek. Wie zijn wij om daar een oordeel in te vellen.

Door deze neutrale benadering zijn we dan uiteindelijk tot een (nog onvolledige) "inventaris" gekomen van wat Limburg te bieden heeft. Wat oorspronkelijk bedoeld was voor eigen gebruik willen wij via deze website delen met andere kunstliefhebbers.

We moeten ergens stoppen : daarom beperken wij ons tot zij die geboren zijn vóór 1940.

Zijn we iemand vergeten? Laat het ons dan weten!!! Wij doen regelmatig aanpassingen.

Hoe langer wij met deze hobby bezig zijn, hoe meer wij tot de vaststelling komen dat Limburg heel veel te bieden heeft. Spijtig genoeg beseffen de Limburgers het meestal zelf niet.

Bij de opzoeking van gegevens over deze Limburgse schilders en tekenaars hebben wij vaak gebruik mogen maken van de persoonsdossiers van de Dienst Documentatie van de Provinciale Bibliotheek Limburg. Langs deze weg wensen wij deze dienst van harte te danken.

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten