Wallaert Gaston Joseph
(Geboren te Brussel op 07-12-1889 en overleden te Hasselt op 24-02-1954)

Vanaf 1 october 1906 volgde hij een opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Deze opleiding gebeurde omwille van gezondsheidsproblemen in verschillende perioden en duurde tot 1917.

Hield zich vooral bezig met figuurschilderen en composities (periode tot 1919).

Vanaf 1919 verhuisde hij naar Loksbergen (Halen) en vond onderdak bij de priester-dichter Cuppens. Later (1920) installeerde hij zijn atelier te Hasselt en huwde er in datzelfde jaar.

In de periode 1920-1929 schilderde hij verschillende religieuze werken en marines.

Hij ondernam in 1929 een studiereis naar Italië.

Hij kreeg ook meer belangstelling voor het Limburgse landschap.

Tijdens zijn Italiëreis komt hij in de steden Rome, Florence, Napels onder de indruk van de Italiaanse meesters (vooral Angelico) en kwam tot het besef dat een schilder zijn stiel moet kennen. Hij maakte er ook doeken, tekeningen en schetsen.

De volgende 10 jaar (1930-1940) schilderde hij vooral landschappen, stillevens en in mindere mate religieuze onderwerpen, marines en figuren. De landschapschilder bereikte nu zijn hoogtepunt. Hij legde zich ook toe op schilderen van bloemen. Zo verscheen er in 1941 een boekje "Bloemen, Heide en Zee" door Rik Vanderhave. Hij schilderde ook verschillende Kruiswegen o.a. voor het klooster van de Zusters der Kristelijke Scholen te Vorselaar.

Tijdens de laatste wereldoorlog kwam het figuurschilderen en dan vooral het vrouwelijk naakt naar voren (vanaf 1943). Hij verbleef ook tijdelijk in Balen, na de bombardementen op Hasselt.

Hij beoefende ook de etstechniek. Zo verschenen er in 1945 en 1949 mappen met een aantal etsen van hem.

Ondernam in '52 een tweede Italiëreis.

Hij schreef ook diverse kunstbijdragen o.a. over Baron Isidoor Opsomer, James Ensor, Rik Wouters e.a.

Werken van Wallaert werden getoond op de Heimattententoonstelling te Zolder (1939) samen met deze van Wellens Charles, Damien, Jac Douven, Habex en Thysmans.

In 1946 in zaal "Onder de Toren" te Hasselt organiseerde Pro Arte een groepstentoonstelling met werken van o.a. Maclot, Paul Hermans, Charles Wellens, Van Doren en ook Wallaert.

Wallaert toonde ook diverse zeetaferelen op de tentoonstelling "Zeesymphonieën te Hasselt (1947).

Een retro-tentoonstelling vond plaats in het Begijnhof te Hasselt (1967).


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten