Van Sie Jef
(Geboren te Neeroeteren op 03-11-1929 en overleden te Genk op 24-01-2013))

Jef Van Sie werd geboren als Jef Stinkens en is vooral een autodidact. Nadat hij een tijdje als bakkersgast de kost verdiende ging hij in 1947 werken op de Zinkfabriek van Rotem. In die periode schreef hij ook twee boeken : "Mijn kind moet leven" en "Mijn levensloop".

Hij maakte schilderijtjes met fijne stukjes stro die op een achtergrond gelijmd werden. Toen hij last kreeg van zijn ogen is hij ermee gestopt.

Rond 1953, op 24-jarige leeftijd, startte Jef met zijn nieuwe hobby : de schilderkunst. In het begin schilderde hij op oude lakens en gebruikte verf gemaakt van poeder uit de verfwinkel en wat olie. In deze periode schilderde hij vooral de natuur in en rond Neeroeteren. Hij richtte in 1954 een eerste tentoonstelling in. Na bijna 20 jaar gewerkt te hebben op de Zinkfabriek ging hij in 1966 bovengronds in de mijn van Eisden werken. Eind 1966 stierf zijn moeder Sie. Vanaf dat moment tekent hij zijn werken met de naam "Jef Van Sie", en dit als eerbetoon aan zijn moeder. In 1969 ging Jef Van Sie bij het meubelbedrijf Velda te Opglabeek werken en bleef daar 17 jaar tot aan zijn brugpensioen.

Jef Van Sie schilderde ook portretten van dorpsfiguren, stillevens en landschappen. Ook hanteerde hij verschillende technieken zoals aquarel, pastel, olieverf, houtskool enz. Het liefst schildert hij impressionistische figuratieve werken. Ooit maakte hij enkele abstracte werken.

Hij was ook de oprichter van 3 kunstkringen namelijk in 1981 "Oppe-Locht", de "Maas-Oeterse Kunstkring" in 1998 en "Velda". Ook richte hij voor bekende en minder bekende kunstenaars tentoonstellingen in. Hij krijgt ook ieder jaar een 1000-tal bezoekers over de vloer in zijn houten atelier, dat hij omgevormd heeft tot een mini-galerijtje. Autobussen uit Brugge en Schotland, fietsers uit Duitsland, bekende figuren zoals Will Tura, J.M. Pfaff en Jo de Meyere brachten reeds een bezoek.

In 1993 volgde een tentoonstelling in het Cultureel Centrum te Neeroeteren : "40 jaar schilderkunst Jef Van Sie" en werd hij door de stad Maaseik gehuldigd en ontving een zilveren medaille. Een andere belangrijke tentoonstelling die hij organiseerde in het Cultureel Centrum te Neeroeteren in 1998 bracht 150 kunstwerken van een 30-tal kunstenaars van Maas-Oeterse Kunstkring samen. Naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag werd in 1999 een tentoonstelling georganiseerd in Gasthof "het Bakkemieske" te Neeroeteren. In 2000 werd hij door de Stedelijke Culturele Raad Maaseik gehuldigd voor zijn inzet in het socio-culturele leven van zijn gemeente. Jef Van Sie is namelijk een zeer sociaal man : inrichten van hobby tentoonstellingen en wielerwedstrijden voor Ambachten en Veteranen. Hij was tafelvoetbalkampioen van de Maaskant, biljartkampioen, voetbalde, was scheidsrechter en is bestuurslid van de KWB, de Culturele Kring en Culturele Raad. Hij bezoek jaarlijks honderden tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Werken van hem vindt men in gans België, USA, Engeland, Zaïre, Spanje, Italië, Nederland en Duitsland.

Jef Van Sie is steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo schildert hij ook vanaf 2000, na problemen met zijn gezondheid moderne-kleurrijke werken waar hij zich kan in uitleven. Een eerste tentoonstelling van deze werken vond plaats in het "Chateau de Litzberg" te Dilsen-Stokkem (maart-april 2001).

Over deze moderne werken vertelde hij zelf: ... "Je kunt de mensen niet blijven boeien met  klassieke  boerderijtjes en landschappen. In mijn moderne werken laat ik olieverf en acryl een gevecht aangaan. Ik begin eraan te werken en dan zie ik wel wat het gaat worden."

In 2004 werd naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag en 55 jaar schilderen een overzichtstentoonstelling gehouden in het Cultutreel Centrum van Neeroeteren. Aan de hand van 75 werken gaande van zijn eerste "stro-schilderijen", zijn landschappen en figurern, zijn meer impressionistische werken en tenslotte zijn moderne werken in de cobra-stijl kreeg men een overzicht van 55 jaar aktiviteit.

Naar aanleiding van zijn 80-ste verjaardag werden op de tentoonstelling "80 jaar Jef van Sie en 60 jaar schilderkunst" 80 kunstwerken getoond in het Cultureel Centrum te Neeroeteren en dit van 7 tot 13 november 2009.

Hij was ook een trouwe deelnemer aan de "Internationale Schildersmarkt"  in het centrum van Neeroeteren. Dit was o.a. het geval  tijdens de 10de editie op 21 juli 2011. Meer dan 70 schilders uit binnen- en buitenland namen eraan deel. Hij vertelde  toen: "Ik zal blijven schilderen tot het niet meer kan".

Tijdens de "Open Atelier" dagen in juli 2012 stelde Jef zijn moderne en klassieke werken bij hem thuis tentoon.  Men kreeg tevens de gelegenheid om zijn prachtige siertuin te bezoeken. Later dat jaar, in september kon men zijn werken bewonderen in zaal "De Ark" te Maaseik (Aldeneik).

VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten