Sprankenis Dré (André)
(Geboren te Hamont op 09-02-1939 en overleden te Gors-Opleeuw op 14-09-1983)

Kreeg opleiding aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Kunstonderwijs te Hasselt(tot '63), o.a. bij Vincent Van den Meersch, en aan de Hochschule fur Bildende Kunste te Berlijn in de klas van Hans Orlowski(1963-64).Dit laatste was mogelijk dankzij een beurs van de provincie Limburg. In de zomer van 1961 volgde hij in Parijs modeltekenen aan de "Académie de la Grande Chaumiere". Hij was vanaf 1965 leraar aan de "Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten" te Heusden-Zolder.

Samen met o.a. Hugo Duchateau, Jos Jans, en Vincent Van den Meersch was hij in 1967 stichtend lid van de "Research Groep". Hij verdween in 1970 uit deze groep. Verder was hij lid van de Kunstkring " Pro Arte" en van de Berlijnse "Gruppe Happ". Deze laatste leerde hij kennen tijdens zijn opleiding in Berlijn. In 1971 stichtte hij de kunstgalerij Roodhoofd aan het Leopoldplein te Hasselt. Deze galerij verdween in 1973.

Dré Sprankenis maakte schilderijen, tekeningen, zeefdrukken, enz met een sterke aanwezigheid van de erotiek. Regelmatig verscheen de fallus als centraal symbool in zijn werken: het symbool van het ontstaan van het leven en tevens het begin van het sterven.

Werken van hem werden weerhouden voor o.a.:

Hij nam ook deel aan groepstentoonstellingen in Belgie, maar ook in het buitenland: Aken, Venlo, Parijs, Berlijn, Munchen, Praag enz. Individuele tentoonstellingen vonden plaats o.a. te Hasselt, Antwerpen, Gent, Knokke, Berlijn, enz.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten