Remans Ray(mond)
(Geboren te Zonhoven op 12-09-1926 en overleden te Genk op 21-01-2016)

Hij volgde een opleiding aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst te Hasselt en cursussen o.a. aan de zomeracademie te Salzburg.

Lid van Kunstkring Pro Arte. Startte samen met Walter Vilain het atelier voor grafiek : Atelier Remans-Vilain (geopend in 1965). Maakte ook deel uit van de groep Helikon waar hij de plaats innam van Lucienne Porta die al vrij snel uit de groep verdween.

Naast kunstschilder maakt hij aquarellen, tekeningen, pastels enz. met vooral landschappen, zeezichten, stillevens en naakten als onderwerp. Sinds de jaren 80 houdt hij zich ook bezig met composities, koperen en bronzen beelden. Hij evolueert in deze periode ook naar het abstracte. Maakt de laatste jaren ook veel beeldhouwwerk.

Behaalde in '56 de Bekroningsprijs voor Limburgse Jongeren.

Individuele tentoonstellingen volgden vanaf 1958 o.a. in zijn kunstgalerij Sonuwe (geopend in '76) en regelmatig in het Cultureel Centrum Termolen te Zonhoven. Vermelden wij nog in 1995 de tentoonstelling "40 jaar kunstenaarschap" in het "Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof" te Hasselt. In 2001 volgde nog een "Jubileumtentoonstelling" ten huize Ray Remans en de uitgave van "De Essentie van verf en metaal".

De lijst met groepstentoonstellingen is vrij uitgebreid. Vermelden wij o.a. :

Hij gaf ook een kunstmap uit met originele werken van hem en tekst van Jos Vandeloo.

Het kunstwerk "De Zwevende Gouden Bol" op de rotonde van het Dorpsplein en Zavelstraat te Zonhoven (2003) is ook een werk van hem, evenals de sierwegwijzer "De Wegwijs" naar de Teut en Holstenen (2004), en het kunstwerk "Sonuwe" op de rotonde Genkerbaan te Zonhoven..

Werk van Remans bevindt zich o.a. in de verzameling van de Belgische Staat, Provincie Limburg, gemeente Zonhoven, Openbaar Kunstbezit enz.

In oktober 2006 vond er een overzichtstentoonstelling plaats in het gemeentehuis van Zonhoven en dit naar aanleiding van zijn 80ste verjaardag. Naar aanleiding van deze gebeurtenis verscheen het kunstboek "Kunst als netwerk voor interacties - 50 jaar leven met kunst". Dat zelfde jaar nam hij deel aan de tentoonstelling "Rotondekunst in Limburg" in de Velinx Tongeren.

Hij behaalde in 2003 de Gemeentelijke Cultuurprijs Pieter Jan Van Paesschen te Zonhoven.

In oktober 2010 stelde hij tentoon in het gemeentehuis van Zonhoven. Hij bracht er een nieuwe benadering van zijn kunst: hij combineerde kunst en poëzie.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten