Pringels Leon
(Geboren te Schaarbeek op 26-07-1901 en overleden te Oudergem op 23-06-1992)

Pringels werd geboren uit een Oostvlaamse vader (Overmere) en een moeder uit Maastricht.

Hij werd voor de 1ste wereldoorlog (1912-13) reeds ingeschreven aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Jans-Molenbeek.

Nadien volgde hij les aan het Hoger Instituut Sint-Lucas te Schaarbeek (1914-15).

In 1916, amper 15 jaar oud (men maakte een uitzondering voor hem) startte hij de studies aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. Enkele van zijn medeleerlingen waren o.a. Paul Delvaux (steeds een goed vriend gebleven), René Magritte en ook Paul Hermans.

Hij kreeg tevens avondles van de beeldhouwer Victor Rousseau (1919)

Hij werd in 1930 benoemd tot leraar tekenen en natuurschilderen aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Gillis en dit gedurende 37 jaar.

Pringels had een ruim atelier in Elsene.

Vanaf de jaren 30 verbleef hij in Limburg op vakantie en eenmaal oprustgesteld keerde hij nog enkel tijdens de weekends naar Brussel terug.

Hij verbleef bij vrienden of bewonderaars in Schulen, Lummen, Spalbeek, Terlamen en Stevoort waar hij ook een atelier had.

Hij schilderde vooral landschappen en bleef trouw aan zijn eigen figuratieve stijl. Verder schilderde hij religieuze taferelen o.a. doeken voor de Saint-Laurent kerk van Prayon-Trooz (1923) en Saint-Julienne kerk Verviers (1934), kruiswegen in de kerk van Schulen (1938), Alken-Terkoest. en het Amandina triptiek in de kerk van Schakkebroek (Herk-de-Stad, 1944).

Hij maakte o.a. in opdracht van Palmers de Terlamen Marie muurschilderingen in het kasteel van Terlamen.

Gedurende 30 jaar hield hij zich ook bezig met portretten en dit met tegenzin en enkel om de broodwinning.

Naast landschappen schilderde hij ook havengezichten, bloemstukken en beoefende diverse technieken : olieverf, pastel, aquarel, potlood, houtskool, gouache, enz.

Hij was tevens beeldhouwer en keramist.

Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland o.a. Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Frankrijk, enz.

In 1972 werd er in het "Molenhuys" te Spalbeek-Kermt een tentoonstelling "zijner jongste werken" georganiseerd.

In 1994 werd een hulde gebracht met een tentoonstelling in het "Kunstcentrum van het Rood Klooster" te Oudergem-Brussel.

Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van de geboorte van Leon Pringels ging er een tentoonstelling door in juli 2001 in het "Kasteel Het Hamel" (Burggrachtstraat 21 te 3560 Lummen).


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten