Nolens Paule
(Geboren te Hasselt op 22-03-1924 en overleden te Hasselt op 10-06-2008)

Reeds vrij vroeg wekte zij de belangstelling op van Lucien Nolens, de neef van haar vader en tevens sedert 1906 leraar aan de Stedelijk Academie van Hasselt.

Paule Nolens kreeg haar opleiding (privé les) tekenen in Brussel bij de beeldhouwster Nina Ja(s)cinsky (periode 1942-45). Via deze vrouw kreeg Nolens bewondering voor Gauguin en diens streven naar eenvoud.

Ze volgde vanaf 1945 een opleiding aan het Hoger Instituut voor Sierkunsten Abdij Terkameren te Brussel. Ze werd leerlinge van Charles Counhaye (richting wandschildering en wandtapijt). Ze beeindigde er de studies in 1949 en legde iets later voor de Middenjury het examen lerares tekenen af.

Eind 1951 werd ze aangesteld als lerares tekenen in Genk en Tongeren en werd dat jaar laureate van de wedstrijd "De Mijn" in Hasselt en dit zowel met een decoratieve schildering als met een glasraamontwerp.

In 1952 ruilde ze het zolderkamertje in het ouderlijk huis voor een atelier in de Congostraat. Ze had regelmatig contact met de Hasseltse kunstenaar Pierre Cox.

Paule Nolens tekende, schilderde, ontwierp glasramen enz.

In 1959 verliet ze tijdelijk het onderwijs en vertrok eind dat jaar naar Amerika waar ze in lokale galerijen tentoonstelde (Chicago, New York). Ze ontwierp er glasramen en mozaïeken (vooral heiligenfiguren).

Na ongeveer 6 maanden verblijf in Amerika keerde ze terug naar België.

In 1961 was ze stichtend lid van kunstgroep Helikon samen met o.a. Pierre Cox, Robert Vandereycken, Walter Vilain en Amand Van Rompaey.

Ook dat jaar startte ze met de bouw van haar huidige woning en atelier in de Van Caeneghemlaan te Hasselt.

Maakte haar eerste etsen in 1965.

In 1979 ging ze met pensioen na een 30-jarige loopbaan in het onderwijs.

Paule Nolens heeft aan zeer veel tentoonstellingen deelgenomen en dit zowel individueel (vanaf 1956) als gezamelijk (vanaf 1951), in binnen- en buitenland.

In 1999 werd er nog een retrospectieve georganiseerd te Hasselt.

In 2004, naar aanleiding van haar 80ste verjaardag en 65 jaar carrière organiseerde de stad Hasselt in het C.C. een tentoonstelling met een 200-tal werken.

De tentoonstelling "Paule Nolens kleurt Haspengouw" (oktober 2006) werd georganiseerd in 3 Haspengouwse vierkantshoeves in Opheers en Batsheers.

In 2007 ontwierp ze de affiche van de 25ste editie “ Dwars door Hasselt”. Naar aanleiding hiervan liep er in het Hasseltse Stadsmus een tentoonstelling van haar werken.

Eind 2007 schilderde ze een kerstdecor met Maria, Jozef, het kindje Jezus, de os en ezel. Dit schilderij was tijdens de kerstmarkten in de omgeving van haar woonst te bewonderen

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten