Van den Meersch Vincent
(Geboren te Ninove op 05-01-1912 en overleden te Hasselt op 29-11-1996)

Van den Meersch volgde studies aan het Sint-Lucas te Schaarbeek en werd er in 1949 docent plastische kunsten. Hij werd in 1955 vanuit het Sint-Lucasinstituut te Schaarbeek naar Hasselt gehaald om er in het pas opgerichte Provinciale Technische School voor Ambachtelijke Kunsten en Bouwkundig tekenen als docent op te treden in de afdeling schilderkunst en tekenen. Zijn opdracht bestond er o.a. in de op dat ogenblik nieuwe trends en inzichten in de kunst ook in Limburg bekend te maken. In veel artikels werd hij dan ook beschouwd als de pionier van de abstract-geometrische kunst in Limburg. In het begin kreeg hij weinig waardering in Limburg, in tegenstelling tot Antwerpen waar zijn werken vlot verkochten. Zijn werk werd in Limburgse middens niet aanvaard en men verweet hem dat hij te modern wilde doen. Hij verbleef aan het Instituut tot 1977.

In 1967 stichtte hij samen met enkele oud studenten waaronder Hugo Duchateau en Jos Jans de "Research Group". Zoals de naam het zegt, zochten ze naar vernieuwing en legden de nadruk op kreatief en kritisch zijn. Ze organiseerden tentoonstellingen, namen deel aan wedstrijden, gaven zeefdruk mappen uit enz. De Research Group viel na 5 jaar in 1972 uiteen. De Researchleden vormden met nog een 7-tal jongeren "De Limburgse School" maar spoedig ging ieder zijn eigen weg en was er van een homogene groep geen sprake meer. Van den Meersch was ook lid van Kunstkring Pro Arte.

Tot de begin jaren 50 schilderde hij expressionistische werken, dikwijls religieus getint. Ooit heeft hij werken uit de jaren 40, stillevens en landschappen geëxposeerd. In de jaren 50 kwam hij na een bezoek aan de Triënale van Milaan, met een nieuwe vormgeving naar buiten : het konstruktivisme. Uit die periode dateren religieuze werken, zowel abstrakte als figuratieve composities. Later evolueerde hij meer naar de zuiver geometrische abstraktie met eenvoudige basis vormen zoals cirkels, ruiten, driehoeken, vierkanten, enz. Zelf sprak hij liever van "konkrete" kunst.

Tentoonstellingen werden o.a. georganiseerd door de Research Group in Hasselt, Genk, Zonhoven, Haelen (Nl), Antwerpen, Gent, Roeselare, Harelbeke, Kortrijk enz. Onder de individuele tentoonstellingen vermelden wij o.a.

Werken van hem werden ondermeer geselecteerd voor de Internationale "Print-Biennale" van Bradford (1970) en de Internationale Prijs van Knokke (1971). Hij nam ook deel aan de Internationale kunstmarkt van Keulen (1971) en werd in 1972 onderscheiden op de Grote Nationale Prijs voor Kunstzeefdruk in Boom (1972). Nam ook deel aan de tentoonstelling in het teken van de aktualiteit van de geometrische kunst te Middelkerke (1974). Verder waren er in 1975 in het Begijnhof te Hasselt een 4-tal werken van hem te zien op de tentoonstelling "Aspecten van de religieuze beleving in de Vlaamse kunst 1900-1975". Hij kreeg in 1982 de Limburgse Cultuurprijs, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in 1984 en de erepenning van de Provincie Limburg in 1992. Bij uitgeverij Carto verscheen in 2001 het boek "Vincent van den Meersch".

Broeder Vincent

Vóór zijn studies aan het Sint-Lucas te Brussel volgde Vincent Van den Meersch de Normaal school van Roeselare en trad toe tot de Broeders van de Christelijke Scholen. Hij werd onderwijzer in Ternat en Boom. In 1962 publiceerde hij een boekje "Herwaarderen van het kindertekenen". In de jaren 60 tijdens het naaktschilderen werd hij verliefd op een van zijn modellen. Uiteindelijk trad hij uit en trouwde in 1968. Dit verklaart waarom men op oudere werken en in sommige artikels praat over Broeder Vincent.

Copyright afbeeldingen "Erven Vincent van den Meersch"
VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten