Guffens Godfried
(Geboren te Hasselt op 22-07-1823 en overleden te Schaarbeek op 11-07-1901)

In 1838 op 15 jarige leeftijd volgde hij een opleiding "Monumentale Schilderkunst" aan de Academie van Antwerpen (in het atelier "De Keyser"). Tijdens deze opleiding maakte hij kennis met Jan Swerts (1820-1879) met wie hij nadien veel zou samenwerken. Zo kregen ze in 1855 de opdracht om in de Antwerpse Handelsbeurs een aantal monumentale muurschilderingen te maken. Samen werkten ze aan diverse muurschilderingen en ondernamen ook verschillende studiereizen (Parijs, Rome, Napels, Sicilië en verschillende plaatsen in Duitsland). In 1871 verliet hij Antwerpen, waar hij sinds zijn studies woonde en verhuisde naar Schaarbeek, waar hij verbleef tot aan zijn dood.

Guffens is vooral bekend voor zijn monumentale, religieuze en historische werken, maar was ook een portretist, vooral in opdracht van de gegoede burgers. In de periode 1886-1899 kopierde hij ook fresco's van Italiaanse meesters uit de 13° tot 16° eeuw.

Vanaf 1842 tot 1898 stelde hij werk tentoon in binnen- en buitenland. Zo waren er enkele werken te zien op de "Exposition Nationale des Beaux-Arts" te Brussel (1845) : "Calme dans la tempête" en "Mantelius, chroniquer Hasseltois". Een postume tentoonstelling ingericht door zijn dochter Hubertine vond plaats eind 1901 in Brussel. In 1981 werd een retrospectieve gehouden in Galerij Tamara (Cultureel Centrum) te Hasselt. Eind 2001 liep er in het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof, nu het Stadsmus te Hasselt, een tentoonstelling "Godfried Guffens en het historisme in Limburg". Deze schilder overleed 100 jaar geleden. Er verscheen ook een publicatie. Er waren ook werken te zien van Louis Hendrix en Jan Willem Rosier.

In de Sint-Quintinuskathedraal van Hasselt kan men o.a. een volledige Kruisweg van zijn hand bewonderen (1877-79). Verder ook muurschilderingen in het koor en doopkapel (1879). Andere werken van hem zijn te zien in de Raadszaal van het Hasseltse stadhuis ("De overhandiging van de privileges van Graaf Arnold IV aan de stad Hasselt) en in de St. Ursulakerk te Lanaken (muurschilderingen). Verder ook nog in de Sint-Joris kerk te Antwerpen en de O-L-V van Bijstandkerk te Sint-Niklaas (muurschilderingen).

Spijtig genoeg is er ook werk verloren gegaan : muurschilderingen in de Handelsbeurs te Antwerpen en Hallen van Ieper.

Op een tentoonstelling met werk van Hasseltse Kunstenaars, ingericht door de Hasseltse Kunst- en Nijverheidskring (1891) kon men naast werk van Guffens ook werken van Djef Anten, Paul Bamps, Djef Swennen en Bas Fréderic bewonderen

Zowel in Hasselt (1903) als in Schaarbeek is een straat naar hem genoemd. In de Schepenenzaal van Kortrijk illustreren muurschilderingen van Guffens en Swerts uit 1875 de hoogtepunten uit de geschiedenis van deze stad.

Werk in bezit van o.a. Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof te Hasselt (nu Stadsmus).

In de catalogus uitgave 1925 van het Koninklijk Museum Schone Kunsten van Antwerpen zijn een 7-tal werken van Guffens opgenomen, waaronder ook een zelfportret.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten