Embrechts Albert
(Geboren op 30-11-1914 te Oirschot-Lier en overleden op 27-05-1997 te Genk)

Hij voltooide op 16 jarige leeftijd de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Lier en vervolmaakte zich aan het St. Lucas Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten te Schaarbeek.

Door zijn huwelijk met een Limburgse, belandde hij in Hamont.

Embrechts is praktisch altijd figuratief blijven werken. Typisch voor hem waren vooral de sneeuwlandschappen, berken , vennen en heide. Hij kreeg de eretitel " De schilder van het licht", en dit omwille van de bijzondere sfeer die zijn werken uitstralen.. Naast deze klassieke Kempische landschappen, schilderde hij ook bloemen, molens, stillevens, portretten, naakten, dieren en kerkinterieurs. Hij schilderde ook religieuze werken. Zo schonk hij in 1988 de "Kruisafneming van Kristus" en in 1991 " Onze-Lieve-Vrouw ter Heide" aan de St. Laurentiuskerk te Hamont. Naast eigen werk, maakte hij ook kopieën van werken van o.a. Breugel, Rubens enz. Hij was ook restaurateur van oude werken en maakte tevens beelden.

Embrechts stelde vooral in het Antwerpse en Limburgse tentoon. Hij keerde regelmatig terug naar Lier en ook in zijn woonplaats Hamont waren er tentoonstellingen. In 1983 opende hij zijn eigen Kunstgalerij Embrechts te Hamont. Vanuit Nederland en Duitsland was er ook belangstelling voor zijn werken.

Hij werd verschillende keer onderscheiden door de Koninklijke Vereniging der Beroepskunstenaars van Belgie (o.a. in 80 en 87). Hij bleef schilderen tot kort voor zijn dood en laat ons meer dan 2000 werken na.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten