Damien Jos
(Geboren te Noville-les Bois (Namen) op 22-2-1879 en overleden te Schaarbeek op 21-4-1973)

Kreeg een eerste opleiding van zijn vader Franz Damien en volgde gedurende 3 jaar een opleiding aan de Academie des Beaux Arts te Luik en vervolgens 3 jaar aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Nadien ging hij zich gedurende 4 jaar vervolmaken te Parijs, vooral in decoratieve composities. Hij trouwde in 1904 met Mej. Maria Thiery, verbleef een tijdje te Donk (Herk-De-Stad) en vestigde zich te Halen. Tijdens zijn verblijf te Halen voerde hij o.a. muurschilderingen uit in de parochiekerk aldaar en schilderde historische wandpanelen in de zalen van de Provincieraad te Hasselt.

Woonde van 1911 tot 1939 in Hasselt in de Martelarenlaan. Hij beschilderde doeken met historische taferelen. Deze werden door zijn vrouw met zijde geborduurd. Met deze doeken behaalde hij succes in Parijs (Concours International des Arts décoratifs) en op de Wereldtentoonstelling te Gent (1913).

Eén van de wandtapijten door Damien in 1913 gemaakt is 'Les Gardiens' (2,65m X 1,45m). Klik hier voor enkele detail foto's betreffende dit tapijt.

Damien was een groot liefhebber van de dans. Van rond zijn 50ste was hij doof en moest noodgedwongen die liefde voor muziek en toneel laten varen. Enkel de dans boeide hem nog en hij schilderde ook regelmatig portretten van danseressen.

In 1914 exposeerde hij in Londen en nadien in Antwerpen.

Hij was lid van de Heecrabbers en stichtend lid en voorzitter van de Hasseltse Kunstkring Ars Proba en lid van de "Cercle Artistique et Littéraire de Gand".

Ontwierp glasramen en ook tegels voor de keramiek fabriek van Hasselt.

Na de Eerste Wereldoorlog verwierf hij grote bekendheid als portretschilder van prominenten. Zo was hij schilder aan het hof van het Groot-Hertogdom Luxemburg en natuurlijk aan het Belgische hof. Zo schilderde hij o.a. een portret van Koning Albert I en kreeg ook verschillende opdrachten van de toenmalige Koningin Astrid, schilderde ook portretten van Koningin Fabiola en Koning Boudewijn enz.

Bij het begin van de 2e Wereldoorlog (1939) vestigde hij zich te Brussel.

Schilderde park-en stadsgezichten (o.a. tuin van Heks-Heers), stillevens, bloemen, landschappen, en strandzichten. Verder maakte hij pentekeningen en illustraties voor boeken o.a. in "Huiselijke Gedichtenkrans" door Jean-Remy Alloing (1925).

Zijn voornaamste leerlinge was Anne Rutten. Zij volgde les bij Damien in de periode 1915-1922 en schilderde nadien samen met hem tot aan de 2e Wereldoorlog. Een andere leerling was Charles Wellens (vanaf 1907).

Ook Judith Crollen volgde een teken- en portretschilderen opleiding bij Damien.

Naar aanleiding van zijn 80e verjaardag volgde een hulde tentoonstelling in het Begijnhof te Hasselt (1959). Hier waren ook werken te zien van zijn vader kunstschilder Franz Damien.

In 1962 werd Damien in zijn geboortedorp gehuldigd en werd in de gevel van zijn geboortehuis in de Rue Dachelet een gedenkplaat aangebracht. Men noemde hem "Le peintre des Rois".

Het Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof, nu het Stadsmus te Hasselt organiseerde in 1991 de tentoonstelling "Jos Damien en Anne Rutten".

Werk in bezit van o.a. Stedelijk Museum Stellingwerff-Waerdenhof, nu het Stadsmus (Hasselt), Provincie Limburg enz.


VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten