Duchateau Hugo
(Geboren te Tienen op 27-09-1938)

Hugo Duchateau volgde een opleiding aan het Provinciaal Hoger Instituut voor Architektuur en Toegepaste Kunsten te Hasselt bij o.a. Vincent Van den Meersch. Na een specialisatie glasschilderkunst, deed hij stage bij de glazenier Roger Daniels. Hij ondernam studiereizen naar oa verschillende Europese landen en Mexico, Brazilië, Canada, Alaska, Nepal enz.

Van 1963 tot 1966 oefende hij het beroep uit van glazenier en werd nadien leraar aan de Academie Van Heusden-Zolder en Genk. Vanaf 1972 gaf hij opleiding grafische kunsten aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Industriële Vormgeving te Genk. Hugo Duchateau is schilder, tekenaar, ontwerpt en bouwt installaties.

In 1967 was hij stichtend lid van de "Research Group", samen met o.a. Vincent Van den Meersch, Dré Sprankenis en Jos Jans. Ze zochten naar vernieuwing en legden de nadruk op kreatief en kritisch zijn. Datzelfde jaar kreeg hij de aanmoedigingspremie "Prijs van Rome". Na een eervolle vermelding "Jonge Belgische Schilderkunst" (Brussel 1970) en vermelding "Internationale Prijs Van Knokke Heist" in 1971, behaalde hij in 1973 de Zilveren Medaille tijdens de Europaprijs voor Schilderkunst te Oostende. Hij kreeg verder verschillende maal de prijs van de Belgische Kunstcritici. Hij werd in 1983 geselekteerd om de Vlaamse Gemeenschap op de Biënnale van San Paulo te vertegenwoordigen. Een jaar later werd hem de "Prijs Beeldende Kunst " van de Vlaamse Deelregering en de "Provinciale Prijs van Limburg voor Plastische Kunsten" toegekend.

Vanaf 1973 volgden individuele tentoonstellingen in binnen-en buitenland o.a. Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, USA enz.. Ook volgden vanaf 1967 groepstentoonstellingen oa met de "Research Group". Een overzicht vindt men in zijn monografie.

Hier volgt een overzicht van enkele recentere projecten :

Werken van Duchateau zijn in het bezit van diverse musea en openbare instellingen. Vermelden we o.a.:

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten