Cox Pierre
(Geboren te Hasselt op 15-08-1915 en overleden te Hasselt op 13-01-1974)

Pierre Cox volgde tijdelijk een opleiding tekenen aan de Stedelijke Academie te Hasselt o.l.v. Lucien Nolens maar was als kunstenaar volledig autodidact.

Hij debuteerde artistiek eerst als dichter met de bundel "Allegro, non troppo" (1938).

Hij had zijn eerste artistieke contacten in Maastricht en raakte er bevriend met o.a. Dr. J. Viegen, R. Franquinet, P. Haimon, enz.

Kunstgroep Pro Arte organiseerde in '46 een groepstentoonstelling met werken van Cox en ook Jos Geboers, Jac Leduc en Paule Nolens in zaal "Onder de Toren" te Hasselt.

Na een korte donkere periode, klaarde zijn palet op en vond zijn stijl aansluiting bij een soort zacht mediteraan expressionisme en fauvisme dat afweek van een veelal rauwere germaanse expressionisme.

Cox won in 1951 samen met Paule Nolens de eerste prijs op de tentoonstelling "De Mijn" met het schilderij "De Morgenpost" (Bevindt zicht vandaag in Museum Stellingwerff te Hasselt). De niet-Limburgse jury bekroonde aldus een vrije figuurcompositie die terug aansloot bij de grote internationale stromingen. Men zal Pierre Cox blijven omschrijven als de man die de doorbraak van de moderne kunst in Limburg heeft verwezenlijkt.

In 1951 liep ook zijn eerste Brusselse expositie in Galerie Stéfanie. De Belgische Staat kocht zijn eerste werk. De Brusselse pers was zeer lovend over de "Kempenaar" met het "Latijnse" karakter.

In 1952 kwam er een uitgebreide tentoonstelling in "Het Hooghuis" te Hasselt. Dr. Feldbusch, conservator Suermondt Museum Aken wilde hem onmiddellijk naar Duitsland halen, maar Cox zelf vond zijn werk dan nog niet rijp genoeg.

Snel volgden nu belangrijke tentoonstellingen. Toch betekende de erkenning door de nationale en zelfs buitenlands kritiek nog niet dat de kunstenaar uit de materiële zorgen raakte. Terwille van zijn gezin (vier zonen, waarvan Marc, tekenaar en beeldkeramist en Manu, architect en graficus, later in zijn voetsporen zullen treden) moest hij een ambtenaarsberoep uitoefenen.

Exposities die volgden :

In 1961 stichtte hij de kunstenaarsgroep "Helikon" samen met o.a. Paule Nolens, Robert Vandereycken, Walter Vilain en Amand Van Rompaey. Dit collectief opende te Hasselt ook een kunstgalerij "Helikon". Gedurende een zevental jaar zal deze galerij belangrijke tentoonstellingen brengen en hiermee een nieuw elan geven aan het Limburgse kunstleven. Pierre Cox was de grote bezieler van dit initiatief.

Omstreeks 1964 had Pierre Cox contact met de beroemde surrealist Paul Delvaux, die Cox' werk bewonderde en zelfs enkele grote aquarellen van hem kocht, alzo de belangrijkheid van het werk van Pierre Cox aantonend.

Na een ietwat stillere periode, met opflakkeringen van intense aktiviteit toonde Cox tijden een tentoonstelling in "Galerie Helikon" in 1966 een reeks verrassende pastels. Hij weigerde in het koor van de toenmalige avantgarde mee te zingen, zodat de aandacht van de nationale en internationale kritiek wat aan hem voorbij ging. Hij schuwde ook de publiciteit omdat hij zijn energie, naar eigen zeggen, nodig had om te werken. Immers de eerste tekenen van een fatale ziekte vertoonden zich.

Het Museum Provinciaal Begijnhof te Hasselt organiseerde in 1973 een retrospectieve die een ernorme toeloop kende. Reeds in een rolstoel gezeten, woonde hij de opening bij. Noodgedwongen maakte hij nu kleiner werk, laat in extremies nog vele werken vernietigen en overleed na een pijnlijke en slepende ziekte op 13 januari 1974.

In 1974 kreeg hij, uiteraard postuum, de provinciale prijs voor Beeldende Kunsten van Limburg.

In 1983 en later volgde er een aantal retrospectieves en thematische tentoonstellingen, o.a. in het Cultureel Centrum te Hasselt, met de uitgave van een monografie, met naast reproducties, ook teksten en gedichten van de artiest.

In 1994 werd in een nieuwe verkaveling te Kuringen een straat naar Pierre Cox genoemd.

Tijdens de expo "7 x Cox" in de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Hasselt van 25 november 2007 tem 30 maart 2008, werd werk getoond van drie kunstenaarsgeneraties Cox.

De Belgische Overheid bezit een tiental werken van Pierre Cox.

VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten