Coninx Arthur
(Geboren te Kermt op 31-08-1884 en overleden te Hasselt op 17-12-1942)

Arthur Coninx werd geboren in de Veldekemolen, te Kermt-Spalbeek, waar Hendrik Van Veldeke zovele eeuwen eerder het eerste licht zou hebben gezien.

De jonge Coninx volgde enkele jaren middelbaar onderwijs aan het St.-Jozefscollege in Hasselt. Daarna werd hij postmeester te Lummen, waar hij in 1909 trouwde met Hélène Mees. Na haar dood stapte hij in het huwelijksbootje met haar zuster Maria Mees, een onderwijzeres. Uit de twee huwelijken kwamen 8 kinderen voort.

Toen hij 26 jaar was, trokken zijn ouders met zijn broers en zusters naar Amerika en Canada om er te gaan boeren. Hij bleef samen met zijn vrouw Hélène en een pasgeboren kind in Lummen achter. Hij maakte een schilderij van het monument de Calvarieberg aan de kerk van Kermt, waar zijn vader op een goede afloop was gaan bidden.

Arthur Coninx was een autodidact als schilder, die gaandeweg het métier beter en beter ging beheersen. In Charles Wellens, een buur van hem, vond hij een zielsverwant en hij inspireerde de 5 jaar jongere Lummenaar tot het maken van diens eerste schilderijen. Als teken van appreciatie heeft Wellens in 1919 verschillende keren een portret van de Lummense postmeester gemaakt. Een van deze portretten is terug te vinden in het Stadsmus van Hasselt.

Coninx vereeuwigde tientallen – vaak Lummense – landschappen. Hij schilderde o.m. in Rekhoven, op het domein De Burg, aan de Mangelbeek en de vijvers van Thiewinkel en bij de kapel van de Beukenboom. De schilderijen zijn klassiek van opzet en vaak in olieverf geschilderd. Er zijn ook enkele stillevens met fruit van hem bekend.

Arthur Coninx was lid van ‘De Heecrabbers’ of ‘Les Heecrabbers’, waarvan de meeste leden behoorden tot de Franstalige hogere burgerij. Deze Hasseltse kunstkring stelde tussen 1926 en 1938 tentoon, meestal in de lokalen van de Société Littéraire aan de Grote Markt van Hasselt. De naam Arth. Coninx komt voor op de lijst van exposanten in 1927, 1928, 1933 en 1934. Zijn mooiste schilderijen verkocht Arthur op een tentoonstelling van de post in Brussel en zo raakten ze verspreid over het hele land.

In maart 1998 werden enkele van Coninx’ schilderijen, waaronder de drie stillevens met fruit, aan het publiek getoond op de grote tentoonstelling ‘Charles Wellens en zijn tijdgenoten’. Arthur liet overigens zijn licht wel eens schijnen over het werk van zijn vriend.

Arthur Coninx was niet alleen schilder, maar ook muzikant en een kwart eeuw lang dirigent van de Lummense harmonie Sint-Cecilia. Het meest bekend werd hij echter als toneelschrijver. Van zijn hand verschenen 5 stukken, die honderden keren overal in Vlaanderen werden opgevoerd. Op één na waren het volkse komedies die veel bijval kenden. Coninx schreef voorts een aantal verhalen en zelfs een zeer verdienstelijke roman, die in feuilletonvorm werd gepubliceerd.

Hij stierf halverwege de Eerste Wereldoorlog, op 17 december 1942.

Tekst van Ivo Dekoning

Oproep :

Graag contact opnemen met Ivo Dekoning (ivodekoning{at}hotmail.com)

VOORBEELDEN VAN WERKEN (klik op afbeelding om te vergroten)
Reeks 1

<< Vorige | Top | Volgende >>

Onze hobby | Waarom deze site | De kunstenaars | Databank/informatie | Agenda/berichten